De menselijke maat

Door Dirk Kuipers op 20 augustus 2015

‘Labbekakken’ noemde  werkgeversvoorman Hans de Boer (CDA) de groep bijstandsgerechtigden, twee maanden geleden in een interview met de Volkskrant. Het is makkelijk praten als er maandelijks een meer dan riant salaris op je bankrekening wordt bijgeschreven. Dan is het niet zo moeilijk om een groep mensen weg te zetten die niet over een  ‘old boys netwerk’ beschikt.

Ik haal dit interview aan, omdat in de raadsvergadering van juli de inkomenstoelage op de agenda stond. Voor de Participatiewet heette dit de langdurigheidstoeslag. Als je jarenlang een inkomen tot 110%/120% van het bijstandsniveau hebt (900 euro voor alleenstaanden tot 1375 euro voor gezinnen (inclusief vakantiegeld) en geen uitzicht hebt op voldoende inkomsten, mag je er een beroep op doen. Bedoeld dus voor de menen die de eindjes aan elkaar moeten knopen.

Het voorstel van de PvdA was om in ieder geval de inkomenstoelage vast op 120% te zetten. Daarnaast was het voorstel de toelage met gemiddeld 15 euro te verhogen, in lijn met een aantal West- Friese gemeenten. Dat laatste was voor CDA, VVD en BAMM (GB stemde verdeeld)  een brug te ver. Paste die extra uitgave (3700 euro) wel in het budget van het sociaal domein?

Na afwijzing van het amendement kwamen het CDA en de VVD  met een voorstel om uit de publieke gelden 30.000 euro te bestemmen voor een ondernemersfonds……..

PvdA Medemblik zal na het reces het college oproepen om met een beleidsnota ‘armoedebeleid’ te komen, met als doel de kwetsbaren minder kwetsbaar te maken.

Dirk Kuipers

PvdA Medemblik

Dirk Kuipers

Dirk Kuipers

Mijn naam is Dirk Kuipers, 61 lentes jong en woonachtig in Medemblik Naast mijn werk als raadslid voor de PvdA ben ik  leraar Nederlands op het Oscar Romero in Hoorn. In 2002 ben ik begonnen als raadslid , waarna ik in de periode van 2010- 2014 de functie van wethouder heb mogen bekleden. Landelijk is

Meer over Dirk Kuipers